P. Mobil

P.Mobil Csoda történt turné 2018 Jánosháza

április
vasárnap
1
Kapunyitás: 16.30 Bad Ferro: 17.00 Twister: 19.00 P.Mobil: 21.00 Pokolgép: 23.00 Elővétel:2018.03.23-ig:  fesztivalrock@gmail.com 3.700 HUF Amennyiben személyesen szeretnéd megvenni a jegyeket, az alábbi helyeken megveheted: Papi Pub 9545 Jánosháza, Rákóczi út 2. hétfő-szombat: 12.00-21.30 vasárn.00ap: 15.00-21.30 Mrs Kebab 8360 Keszthely, Csapás út 27. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19.00 Mrs Kebab 8200 Veszprém, Külső Kádártai út 3. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19.00 Mrs Kebab 8900 Zalaegerszeg, Sport út 1. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19 Koncert helyszíni jegyár: 4.000 HUF
21:00 óra
Csoda történt

Transsylvania története

 

1981-et írunk. A P. Mobil zenekar végre megjelenhet nagylemezen, ami eddigi pályájuk emblematikussá érő darabjai mellett több új szerzeményt is tartalmaz. Utóbbi kategóriába tartozik a címben szereplő dal is. Igen. Kevesen tudják, hogy a később Metalmánia (1983) címen megjelent kompozíció az 1980 legvégén újjászerveződő zenekar egyik első közös termése volt és a Mobilizmo lemezre készült. A dal sajnos –mint a legtöbb Mobil szerzemény- igen hányattatott sorsú, ugyanis eredetileg megálmodott formáját megszületése után 15 évvel nyerhette el.

Az 1981-es esztendő a lemezfelvételen túl több más szempontból is jelentős dátum a P. Mobil életében, ekkor mutatkozik be országos turnén az új tagokkal felálló csapat a közönség előtt, elkészül a Kopaszkutya című film, melyet a Hobo Blues Band-el közös turnén is népszerűsítenek. A Mobil szokása volt - a mai napig is az -, hogy készülő új számait élőben, koncerteken teszteli, majd az ott szerzett tapasztalatok, közönségreakciók alapján tudja tovább csiszolni, finomítani. Korabeli felvételek tanúsága szerint a Kékesi-Mareczky-Sárvári-Schuster-Tunyogi-Zeffer összeállítású csapat első koncertjeinek egyikén már elhangzott a Transsylvania, igaz ekkor még szöveg hiányában csak „kamuangollal”. Létezik más P. Mobil számnak is „kamuangolos” verziója, úgymint a Lőj rám!-nak, a Lámpagyárnak, vagy az Aranyásó szakkörnek.

Abban az időben egy-egy szerzemény megjelenéséről a végső szót a Sanzon Bizottság mondta ki és természetesen a Transsylvaniát szövege miatt nem találta megfelelőnek. Lóránt ragaszkodva eredeti elképzeléseihez, de jelezve kompromisszumkésségét más szövegírókkal (Dinnyés József, Boros Lajos) is készíttetett verziókat a témára, de ezek sem nyerték el az ítészek tetszését. Igazából abban a rendszerben nem is volt mit csodálkozni a dolgon. A többszöri sikertelen próbálkozás után a nagylemez érdekében letettek erről a dalról és koranyárra ki is kopott az élő műsorból. Íme egy kis ízelítő a Dinnyés Józsefféle változatból 1981 tavaszáról.

Transsylvania

 

Transsylvania

Szívemből nem menekül

Dalban rejtőző

Sugaras meséket küld

 

Szétfűrészelt fenyves apám

Völgyekbe tiport anyám

Karommal átölellek

Csakis így menthetlek meg

 

Transsylvania

Mint minden föld gépeket szül

Ég és föld között

A pusztítás rátelepül

 

Felfalja a természetet

Leharapja a hegyeket

Kivétel te sem lehetsz

Csakis így menthetlek meg

 

Transsylvania

Bokrétás angyala hív

Várótermekben

Dobban az elcserélt szív

 

Végzetes vágányokon

Szélsebes vagonokon

Olajos könnyek között

Indulok hozzád te hegy

 

Te szétrombolt drága hölgy

Megeszlek jó anyaföld

Folyódat felhörpintem

Csakis így menthetlek meg

 

És a Boros Lajos féle változat. Sajnos a felvétel minősége miatt nem vehető ki 100%-osan a szöveg.

Transsylvania

 

Transsylvania, köveibe dermedt a múlt

fények csarnoka, félelemes…nyúlt

vakít a fényes homály, borostyánt sírnak a fák

indulok, dobban a szív, repíthet akárki hív

 

Transsylvania, gyémánttal körbevájt kép

….a felhőket festett az ég

kiált egy néma száj, borostyánt sírnak a fák

indulok, dobban a szív, repíthet akárki hív

 

Transsylvania, fényesre kopott mesék

szól a harsona, az álmaid szakítja szét

vakít a homály, s a fény

zúgnak a lombtalan fák, hófelhőt kerget a szél

valami békét vigyél

 

vakít a homály, s a fény

zúgnak a lombtalan fák, hófelhőt kerget a szél

valami békét vigyél

 

A P. Mobil következő, 1983-ban esedékes nagylemezét csupa új dallal kívánta megtölteni, így ismét előkerült a Transsylvania, de már új szöveggel, Metalmánia címmel és bemutatkozása után két évvel újra bekerült az élő programba. Első nekifutásra ez a verzió sem vette be a Bizottság magas bástyáit, csak néhány apró változtatást követően: „az ágyamban korbácsos lány” helyett „az ágyamban fogatlan lány” sorral jelenhetett meg a dal. Íme a lemezfelvétel.

Metalmánia

 

Metalmánia - az ágyamban fogatlan lány

Ha satuba zár - mindenben számíthat rám

Szakadok és repedek, mint a liftet leküldenek

Fémsaruk és szegecsek szorítják a lelkemet

 

Metalmánia - felfújható boszorkány

Gróf Drakula a tükörből mosolyog rám

Szakadok és repedek, mint a liftet leküldenek

Fémsaruk és szegecsek szorítják a lelkemet

 

Metalmánia – nyakamban kötélfoszlány

Besüt a nap, a kilincsen találtok rám

Szakadok és repedek, mint a liftet leküldenek

Fémsaruk és szegecsek szorítják a lelkemet

 

Szakadok és repedek, naponta megedzenek

Ha egyszer majd szétesek, hangfalba temessetek!

 

E változat is legendássá vált a Mobilosok között és több szállóigévé érett sort is tartalmaz, mint pl. „ha egyszer majd szétesek, hangfalba temessetek”. 1983-tól szinte folyamatosan műsoron volt a dal a zenekar megszűnéséig, 1985 végéig.

Íme az 1983-as Budai Ifiparki Magyar fal koncertes változat.

 

Az 1994-es Fradi-pályás visszatérő koncertet sem lehetett megtartani a Metalmánia nélkül, de 1995-ben már nem játszották, ami talán a következő év nagyszabású terveiben való szereplése miatt lehetett. Íme a Fradi-pályás változat.

 

1996-ban a Millecentenárium évében a P. Mobil nem is tehetett mást mint igazságot szolgáltasson korszakos művének, a Honfoglalásnak. Ezt meg is tette a maga erejéből, elkészítette szimfonikus, nagyzenekari változatát és felújította az akkor csaknem 20 éves rock verziót is. Utóbbi bónusza lett a Transsylvania, ami tematikáját tekintve illett a képbe és végre elnyerhette eredetileg megálmodott formáját. A dalt, a dobost (Mareczky Totó helyén Németh Gábor) kivéve az eredetileg is játszó zenekar rögzítette újra. Íme a végső és egyben eredeti változat:

Transsylvania

 

Transsylvania

Apadó borvízforrás

Hószagú angyalkák

Végtelen kürtőskalács

 

Megnézem a hegyeket

Néhány szem szilvát szedek

Hozhatok és vihetek

Helyetted nem mehetek

 

Transsylvania

Dísztelen karácsonyfák

A Szent Anna tóban

Óriás törpeharcsák

 

Megnézem a hegyeket

Néhány szem szilvát szedek

Hozhatok és vihetek

Helyetted nem mehetek

 

Transsylvania

Jó meleg irhabundák

Drakula gróf

A tükörből mosolyog rám

 

Megnézem a hegyeket

Néhány szem szilvát szedek

Hozhatok és vihetek

Helyetted nem mehetek

 

A dal története azonban itt még nem ér véget. 1996-ban tehát műsoron volt és azóta is elő-elő került, de 2010 óta sűrűbben játsszák. 1997-ben, mikor átalakult a zenekar és Rudán Joe került a mikrofon mögé, ő is felénekelte a Transsylvaniát, mintegy „felvételi vizsga”, avagy „hogyan szól a P. Mobil egy merőben más hanggal”? Ez a verzió egyébként teljesen megegyezik a 1996-ossal, csak Tunyó éneksávja helyén Joe erőlteti a hangszálait. Ezt sosem adták ki hivatalosan, de az 1998-as P. Mobil erdélyi turné úti filmjéből készült hozzá egy klip, amit több műsorban is bemutattak. Íme: 

1997 és 2007 között a „billentyűmentes” P. Mobil többször is játszotta, de mindig a Transsylvania szöveggel. Ebben az időszakban volt néhány alkalom (Cserháti Pityi emlékkoncert, Tunyogi évek) amikor újra összeállt a második klasszikus felállás R. Mobil néven és mindig műsoron volt a dal, de Metalmánia szöveggel. Ehhez a dalhoz fűződik egy szomorú, de mégis misztikus történet is. A 2007-es Tunyogi évek turné második állomásán, Budapesten Tunyó e dal utolsó sorainak kipréselése után lett rosszul a színpadon: „Ha egyszer majd szétesek, hangfalba temessetek!”, és e sorok lettek az utolsók számára a P. Mobil színpadán 2008-as sajnálatos halála miatt.

A 2008-as énekes csere újra teret engedett a Transsylvaniának és már a harmadik énekes, Baranyi László is megmutathatta hogyan szól a dal az ő hangján. A Mobileum lemez turnéját követően teljes átrendeződés történt a zenekarban, ugyanis távozott a Póka-Tornóczky-Szakadáti trió. Alig három hónap alatt sikerült újjászervezni a zenekart. A ritmusszekciót egy szemtelenül fiatal, de mégis összeszokott páros vette át: Szebelédi Zsolt dobos és Tarnai Dániel basszusgitáros, és újra lett billentyűs a zenekarban egy régi-új harcostárs, Papp Gyula személyében. Az új felállás óriási elánnal vetette bele magát a munkába és esett neki a hatalmas P. Mobil életműnek. A cél az volt, hogy az évek óta bebetonozott és rongyosra játszott repertoárt felújítsák és előrángassák a feledés homályába taszított régi gyöngyszemeket. Természetesen a „végzet” a Transsylvaniát sem kerülhette el. A jelen P. Mobilja száz körüli repertoárból válogat és ezt a számot is több alkalommal hallhatta a közönség az elmúlt években, de mindig az alkalomhoz illő szöveggel előadva. Íme egy „mezei” és egy ünnepi változat.

 

A dal már megért egy koncertkiadást hivatalosan 1994-ben és 2012-ben érkezett el az ideje egy újabb élő lemeznek, ami a 2010 óta regnáló felállás bemutatkozó anyaga, amin szintén helyet kapott a Metálmánia. Íme a 2010-2012 közti miskolci koncertekről válogató szaftos dupla (+1 letölthető korong) koncertlemezen szereplő változat. 

2013 nyarán egyeztetési problémák miatt Papp Gyula helyére Szabó Péter érkezett, aki a P. Mobil családfa szinte összes zenekarát megjárta korábban, tehát keresve sem találhatott volna jobb embert a posztra a zenekar. Íme egy változat az ő játékával.

Ma tehát így szól a dal, és ha nem csak videón akarod élvezni, irány egy P. Mobil koncert!

 

Zeneszerző: Zeffer András

Szöveg: Schuster Lóránt

 

Megjelent:

Heavy Medal - 1983/2003 (Metálmánia)

Stage Power - 1993 (Metálmánia)

The worst of P. Mobil CD/VHS - 1994 (Metálmánia)

Honfoglalás ’96 Rockverzió - 1996 (Transsylvania)

Magyar fal DVD+2CD - 2004 (Metálmánia)

Múlt idő 1985–2007 - 2009 (Transsylvania)

Honfoglalás - 2009 (Transsylvania)

Magyar fal DVD - 2009 (Metálmánia)

Örökmozgó lettem 2. DVD - 2009 (Metálmánia)

Magyar fal 1983-special DVD - 2011 (Metálmánia)

Miskolci Kocsonya - 2012 (Metálmánia)

 

 Vissza a A dal ugyanaz marad főoldalra.

Bejelentkező űrlap

Látogatók

Ma 13

Tegnap 306

A héten 912

A hónapban 11130

Összesen 422826

Jelenleg 79 vendég és nincs regisztrált felhasználó.

P. Mobil

Szeresd és oszd meg!