P. Mobil

P.Mobil Csoda történt turné 2018 Jánosháza

április
vasárnap
1
Kapunyitás: 16.30 Bad Ferro: 17.00 Twister: 19.00 P.Mobil: 21.00 Pokolgép: 23.00 Elővétel:2018.03.23-ig:  fesztivalrock@gmail.com 3.700 HUF Amennyiben személyesen szeretnéd megvenni a jegyeket, az alábbi helyeken megveheted: Papi Pub 9545 Jánosháza, Rákóczi út 2. hétfő-szombat: 12.00-21.30 vasárn.00ap: 15.00-21.30 Mrs Kebab 8360 Keszthely, Csapás út 27. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19.00 Mrs Kebab 8200 Veszprém, Külső Kádártai út 3. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19.00 Mrs Kebab 8900 Zalaegerszeg, Sport út 1. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19 Koncert helyszíni jegyár: 4.000 HUF
21:00 óra
Csoda történt

Még élünk!

 

Vikidál Gyula 1979. május 1-i búcsújával a P. Mobil hosszú ideje megtörhetetlennek hitt egysége mégis megbomlott és megjelentek az első rozsdafoltok a gépezetben, annak ellenére, hogy talán az egyetlen és később legjobb választásnak bizonyuló Tunyogi Péter lett az új frontember. A fogaskerekek csikorgása több ponton is tetten érhető. Amíg 1976 és 1978 között egy termékeny állandóan megújuló, friss csapatot láthattak a nézők napról napra, addig a Tunyóval felálló csapatban ilyen téren némi fásultság volt érezhető, holott manapság ezt a rövidéletű együttműködést az egyik legjobbként emlegetik a rajongók, joggal. Igazából talán magát a változást és Gyula hiányát voltak képtelenek sokan feldolgozni. A produkcióba azonban továbbra sem lehetett belekötni, Tunyó remekül helytállt, ahogy azt a korabeli koncertfelvételek is tanúsítják. A másik pont ahol korrodálódott a P. Mobil szerkezete az a tagok fejében és lelkében volt. Megváltozott a légkör a bandán belül, felerősödtek az ellentétek, sőt Lóránt egy rövid időre ki is került a zenekarból. A zeneszerzés terén megszűnik a Bencsik dominancia, mivel az addig termékeny gitáros a Rock and Rollon kívül egy számot, vagy használható ötletet sem hozott csaknem két évig, egészen a zenekarból való távozásáig. (Itt említeném azért meg, hogy a P. Box első nagylemezén megjelent Éjféli szekér, Halálkatlan, Másnak szól című dalok ebben a korszakban születtek, tehát eredetileg P. Mobil számnak indultak, sőt az Éjféli szekérről még az is tudható, hogy a holland turné élményekről szólt volna, de sosem mutatták be ebben a formájában.) Mindezek ellenére több jelentős esemény fűződik ehhez a felálláshoz. Ők készítették el a zenekar egyetlen rádiófelvételét, ők játszottak a legendás Fekete bárányok koncerten, ők vették fel a zenekar harmadik és egyben utolsó kislemezét is.

Egy dal mégis született és hűen őrzi az 1979-80-as korszak lenyomatát. Az Élsz-e még szövegében és zenei megfogalmazásában egyaránt jól tükrözi a fent részletezett állapotokat és a szembenézést a világból való nyomtalan elmúlással. Hogy ez mennyire igaz, azt Lóránt korabeli konferálásai bizonyítják, amiből most következzen egy csokorra való. Íme:

A számot 1979 végétől játssza a zenekar, egészen az 1980. szeptember 15-i ajkai búcsú buliig. Íme egy kis ízelítő.

 

Élsz-e még

 

Ez a szám most azokért szól,

Akik eltűntek a művházakból,

Hangjukat lemez nem őrzi,

Nem tudja senki nevüket,

Nem volt a képük címlapon,

Játszottak ócska gitárokon,

Nem magyaráztak semmit bele,

Nem volt az számukra több mint zene.

 

Élsz-e még, hallod, fiú, élsz-e még?

Élsz-e még, hallod, fiú, élsz-e még?

 

Mindegy volt, hogy hol játszanak,

Klubban vagy Budán, a Vár alatt,

Animals, Yardbirds, Kinks vagy Rolling Stones,

Tekertek szívvel, az életük volt.

Sokan elmentek, szállt az idő,

Nem volt siker, és eljött egy nő.

Kellett a pénz, nagy a család,

Hát add el a holmit és hagyd a gitárt!

 

Élsz-e még, hallod, fiú, élsz-e még?

Élsz-e még, hallod, fiú, élsz-e még?

 

Tehát alig egy évig volt a Mobil repertoárján a szerzemény, ugyanis Cserháti, a zeneszerző egyszerűen „magával vitte” ezt a számot és kezei között nyerte el végső formáját a P. Box zenekarban. Ők készítették el később e változat egyetlen stúdiófelvételét is. Laikus zenehallgatók számára alig észrevehető, főleg szerkezeti változáson esett át a dal, viszont hangszerelésben és Varga Miklós énekével a Box első lemezéhez idomuló könnyedebb hangzást kapott. Új szöveg is készült hozzá Csiga Sándor tollából, Hölgyválasz címmel. Íme.

 

Hölgyválasz

 

Szűk próbatermek, füstös öltözők,

Mind ismerik jól, évek óta őt,

Új divat, új ruhák, áttetsző a blúz,

Szűk nadrág és gyöngyházfényű rúzs.

 

Vársz te még, valakire vársz te rég

Vársz-e még, amit adtál túl kevés

 

Halk zenék és sötét zenészlakás

A fényképalbum lassan telve már

Ébredés, álmosan, még iskolába jár

Ahol mesél, ott mindig ő a sztár

 

Vársz te még, valakire vársz te rég

Vársz-e még, amit adtál túl kevés

 

A P. Box megalakulásától egészen 1985-ig programjában tartotta a dalt, olyannyira, hogy lemezen is megjelent egy koncertváltozata még 1982-ben. Íme:

Vikidál csatlakozásával is műsoron marad, csak az Ómen című nagylemez megjelenése környékén kezdték el-elhagyni a Hölgyválaszt, majd teljesen elmaradt és az 1987-es feloszlásig már nem játszották. A 2001-es újrakezdést követően sem szerepelt a repertoárban és a mára megkettőződött P. Boxok sem játsszák a számot. Íme egy Vikidálos változat:

A P. Box kitérő után kanyarodjunk vissza a P. Mobilhoz, ugyanis 1980-ban nem ért véget az Élsz-e még története. A szám alapötlete régóta foglalkoztatta a Lórántot és nem hagyta annyiban, így újra előkerült a téma, már 1985-ben a Babolcsai néni című soron következő lemez előkészületei során. Mint tudjuk ez a lemez csak 1994-ben készült el és született meg az Élsz-e még aktuális, máig érvényes változata Kékesi „Bajnok” László zenéjével. Íme:

 

Élsz-e még?

 

A farmerod három számmal kisebb volt

Szeretted a hagymát és a vörösbort

Kemény voltál, minden fogad harapott

Tudtad hol van Bécsben lemezbolt

 

Élsz-e még, hallod ember, élsz-e még?

Élsz-e még, hallod ember, élsz-e még?

 

Főnök lettél, te is kaptál telefont

Csókolommal köszönnek a kiscsajok

Ki tudja, mi van veled, merre vagy

Mit csinálsz, szeretnek vagy leszarnak

 

Élsz-e még, hallod ember, élsz-e még?

Élsz-e még, hallod ember, élsz-e még?

 

Hozd el a bulira a gyereket,

Nem látott még eleget

Megkeresünk, és ha hívunk, jönnöd kell!

Hozd el a bulira a gyereket

Eljátsszuk, amit nem lehet

Megkeresünk, és ha hívunk, jönnöd kell, kell!

 

Élsz-e még, hallod ember, élsz-e még?

Élsz-e még, hallod ember, élsz-e még?

 

Élsz-e még, hallod ember, élsz-e még?

Élsz-e még, hallod ember, élsz-e még?

A P. Mobil megalakulásától (jogelődöket is ideértve) az 1985-ös szétszéledéséig eltelt 16 év alatt is már lecserélődött legalább két generáció a közönségben, 1994-re pedig már ki tudja hány, de pont róluk, nekik és sajnos már értük is szól(t) az Élsz-e még. Az újrakezdéssel az önigazoláson túl, Lóránt a P. Mobiltól megszokott intenzitás mellett, a régi, de korántsem a nosztalgikust érzéseket akarta visszahozni a régi arcoknak, a régi arcok gyerekeinek, a régi arcok unokáinak („Hozd el a bulira a gyereket…”). Éppen ezért furcsa, hogy az Élsz-e még nem került be a koncertprogramba, bár több koncerten is felcsendült lemezről bejátszva egyfajta intróként, úgymint például a 2007-es balul végződött Tunyogi évek túrán, vagy legutóbb a Bozsik Stadionban tartott 40 éves bulin.

Aztán 2010-ben óriásit fordult a világ! A 2001-ben beállt renden 2007-re ette át magát a rozsda és először Rudán Joe került ki a zenekarból, majd 2008-ban Németh Gábor végül 2009-ben Póka Egon, ifj. Tornóczky Ferenc és Szakadáti Mátyás is távozott. A változások sorozata teljes megújulást eredményezett, az új tagok Baranyi László, Szebelédi Zsolt és Tarnai Dániel kivétel nélkül 30 év alattiként csatlakoztak, csak Papp Gyula tartozott a Mobil generációhoz. Új tagság új repertoár volt a jelszó és láss csodát, 2010 óta játsszák az Élsz-e még?-et, sőt a dobintrónak köszönhetően nyitószám is lett belőle. Zsolti beül a cájg mögé és hozza a jól ismert 2/4-et, majd Lóránt bemondja: „Színpadon a munkások a parasztok és az értelmiségiek kedvenc zenekara, a P. Mobil!” és erre beszáll a teljes zenekar. Ezt örökítette meg egy szaftos koncertlemezen a zenekar a 2012-ben megjelent Miskolci kocsonyán. Íme ez a felvétel.

A 2011-es turné is az Élsz-e még? címet kapta a keresztségben, és tényleg frappáns programcím volt a gyakorlatilag mindent újrakezdő zenekar számára. Az azóta eltelt években szinte mindig elhangzik a dal, manapság pedig a Rocktóberrel egybefonva szünet nélkül nyomják. Íme:

2013 fontos eseménye volt, hogy Papp Gyula helyére új billentyűs érkezett Szabó Péter személyében, érdemes vele is meghallgatni a dalt. Íme:

Az Élsz-e még azon túl, hogy egy P. Mobil szám, egy szlogen is, ami címet kölcsönöz az időnként megrendezésre kerülő P. Mobil közönségtalálkozóknak. Az eddigi legnagyobb szabású ilyen összejövetel 1995. november 25-én volt a Petőfi Csarnokban, ahol videó vetítés, kiállítás és sok egyéb mellett természetesen koncert is volt. Legutóbb a közelmúltban 2009 decemberében volt találkozó, ami a banda „hiányosságai” miatt ugyan élőzene nélkül, de annál kellemesebb hangulatban zajlott le.

A 2010 óta eltelt évek bizonyítják, hogy érdemes volt újrakezdeni, mert minden idők egyik legerősebb csapat játszik együtt mind zeneileg, mind emberileg. Évről évre egyre több koncertet ad a zenekar, két budapesti nagykoncertet is adott már ez a formáció, egy tripla koncertlemez is őrzi a játékukat, tavaly pedig megjelent az új lemez és végül, de nem utolsó sorban a P. Mobil közönsége megadta a frappáns választ a feltett kérdésre: MÉG ÉLÜNK!

 

Élsz-e még? 1979

Zeneszerző: Cserháti István

Szöveg: Schuster Lóránt

 

Megjelenés:

Múlt idő 1. 1973-1984 - 2003 (Örökmozgó lettem könyv CD melléklete, hivatalos bootleg)

Feketebárányok DVD+CD - 2003

 

Élsz-e még? 1994

Zeneszerző: Kékesi „Bajnok” László

Szöveg: Schuster Lóránt

 

Megjelenés:

Ez az élet Babolcsai néni - 1994

Mobileum koncert DVD - 2009

Miskolci Kocsonya - 2012 (+ letölthető 3. tál)

Kunszentmárton DVD - 2012 (official bootleg)

 

Hölgyválasz 1981

Zeneszerző: Cserháti - Vikidál - Bencsik

Szöveg: Csiga Sándor

 

Megjelenés:

P. Box 1981/1999

1.2.3…Start válogatás 1982 (élő)

Ómen 1999

Bejelentkező űrlap

Látogatók

Ma 13

Tegnap 306

A héten 912

A hónapban 11130

Összesen 422826

Jelenleg 82 vendég és nincs regisztrált felhasználó.

P. Mobil

Szeresd és oszd meg!