P. Mobil

P.Mobil Csoda történt turné 2018 Jánosháza

április
vasárnap
1
Kapunyitás: 16.30 Bad Ferro: 17.00 Twister: 19.00 P.Mobil: 21.00 Pokolgép: 23.00 Elővétel:2018.03.23-ig:  fesztivalrock@gmail.com 3.700 HUF Amennyiben személyesen szeretnéd megvenni a jegyeket, az alábbi helyeken megveheted: Papi Pub 9545 Jánosháza, Rákóczi út 2. hétfő-szombat: 12.00-21.30 vasárn.00ap: 15.00-21.30 Mrs Kebab 8360 Keszthely, Csapás út 27. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19.00 Mrs Kebab 8200 Veszprém, Külső Kádártai út 3. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19.00 Mrs Kebab 8900 Zalaegerszeg, Sport út 1. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19 Koncert helyszíni jegyár: 4.000 HUF
21:00 óra
Csoda történt

Az utolsó slukk

 

A hetvenes évek második felében a Bencsik – Cserháti – Kékesi – Mareczky – Schuster - Vikidál összeállítású csapat sikereinek csúcsán volt és több éves huzavona után végre a lemez lehetősége is megcsillant előttük. 1977 nyarán felbukkant a zenekar körül Hobo, mint szövegíró. Nem sokkal később már állandó vendégfellépője is lett a koncerteknek, 2-3 Rolling Stones örökzöld erejéig. Természetesen a zenekar mindezt nem Földes két szép szeméért és földöntúli kvalitásaiért cserében tette, hanem kapcsolatai révén még több szelet kívántak a vitorlába fogni a rég áhított lemez érdekében. A vele készült összes szám témája, alapötlete Lóránttól származott, tehát Hobo egyfajta bértollnok volt a P. Mobilnál. A közös munka egyik legmeghatározóbb darabja az Utolsó cigaretta, ami ma is megingathatatlan alappillére egy-egy Mobil megmozdulásnak. A dal 1978 tavaszán került a koncertprogramba és ott is van –egykét kivételtől eltekintve- immár több mint 35 éve.

Rengeteg különféle, érdekes változata született az Utolsó cigarettának, de ennek ellenére stúdióban rögzített lemezverzió nem készült belőle. Először hivatalosan a zenekar második kislemezén, az 1978. október 26-án a budapesti Láng Művelődési Központban rögzített koncertváltozata jelent meg. Talán még a lemezgyár is felismerte a dalban rejtőző lehetőséget, hogy előzőleg a lemezre szánt Lőj rám! helyett ezt választották. Íme.

 

Utolsó cigaretta

 

Falamról eltűntek a hősök,

A szelíd vándor kékmotorján kitart még,

Most is őt látom az ágyból

Régóta várlak, utolsó cigarettám ég

 

És ha azt mondod:

Kezdj új életet!

A válasz csak annyi, hogy

Kettő nem lehet!

 

A lemez évek óta serceg

A dal mégis mélyen bennem él

Most is ezt hallom az ágyból

Régóta várlak, utolsó cigarettám ég

 

És ha azt mondod:

Kezdj új életet!

A válasz csak annyi:

Kettő nem lehet!

A P. Mobil több demót is készített a 70-es években, amelyek közül kettőn is szerepel a szerzemény. Érdemes meghallgatni a próbatermi változatot és összehasonlítani az előbbi koncertfelvétellel, mennyire pontosan és profin játszott a zenekar élőben és, hogy mennyire kigyakorolt volt a program, szinte másodpercre egyezik a két felvétel! Íme:

 

A másik demó felvétel érdekessége, az angol szöveg, ami a külföldi érvényesülés reményében készült, hivatalosan a Mobilizmo újrakiadásán jelent meg ez a verzió 2003-ban. A szövegfordítás Galla Miklós érdeme. Íme a One more drag:

 

A szövegre visszatérve egy kicsit, a Hoboval közösen készült számoknál nem volt annyi verzió és változat mint a Lóránt tollából származóak esetében. Lóri a saját szerzeményeit nyílván könnyebben írta át, ha azzal nem volt elégedett, ill. ha azt a kulturhatalom nem fogadta el, s lássuk be talán utóbbi volt többször az igazi ok. Nos az Utolsó cigaretta esetében egy-két apró dolgot lehet csupán felfedezni, de érdemes róla szót ejteni. A magyar demo verzióban még a két verse strófa fordított sorrendben hangzik el, korabeli koncertfelvételek között nem találni ezt az állapotot megörökítőt, tehát elképzelhető, hogy élőben így nem is játszották. Még egy apró változás tapasztalható, a korai Vikidálos verziókban eleinte a „most is EZT LÁTOM az ágyból” hallható, majd a ma is ismert, a „most is ŐT LÁTOM az ágyból”.

A kérészéletű Bencsik – Cserháti – Kékesi – Mareczky – Schuster – Tunyogi felállás 1980 március 19-én elkészítette a zenekar első és egyben utolsó rádiófelvételét, ami a kor egyik jellegzetes megnyilvánulási lehetősége és bevett formája volt, de inkább csak élő stúdiófelvételnek tekinthető. Ekkor rögzítésre került az Utolsó cigaretta is. Íme.

 

Ide tartozik, hogy több rádiófelvétel időpontja is szerepel Schuster Lóri naplóiban a korai években, többször még dalcímek is mellékelve vannak, de ezen felvételeknek semmilyen nyoma nem maradt, soha nem adták le, és a Magyar Rádió archívumában sem találhatók meg. A korra jellemző volt, hogy önhatalmúlag töröltek felvételeket különféle okokra hivatkozva és lehet, hogy ennek estek áldozatul.

A rádiós felvételen játszó felállás ősszel már szét is széledt, de még ők abszolválták a legendás Feketebárányok koncertet. Az este teljes (P. Mobil) anyaga 2003-ban jelent meg a koncert eseményeit felelevenítő DVD CD mellékleteként. Azóta a DVD része több kiadást is megért, a legutóbb a Rockinform Special sorozatban, kiegészülve soha nem látott mozgókép anyaggal. Íme a dal erről az estéről:

 

Az egyetlen hagyományos értelemben vett stúdióváltozata szintén rendkívül érdekes a dalnak, ugyanis ezt már az 1980 végén újjászerveződött P. Mobil vette fel a Kopaszkutya című film vége-főcíméhez. A Sárvári – Zeffer duó és a P. Mobil első közös munkája is ez a darab volt, ami sosem jelent meg hanghordozón csak a filmben hallgatható meg, a felvétel a Filmgyár stúdiójában készült, íme.

 

A júniusi bemutatót megelőzően, tavasszal a Hobo Blues Band és a P. Mobil közös turnén népszerűsítette a filmet. A koncertekről több felvétel fennmaradt, melyek tanúsága szerint a műsor zárásaként mindkét zenekar színpadon volt és közösen játszottak, többek között az Utolsó cigarettát is. A turné első állomásának hanganyaga, a Szolnoki Sportcsarnokból 2012-ben hivatalosan is megjelent Kopaszkutya koncert címmel. Annyi adalék a történethez, hogy ezt a koncertfelvételt eredetileg a Kopaszkutya film DVD deluxe kiadásának mellékletének szánták, de mint oly sok tervből ebből sem lett semmi. Íme a HBB/P. Mobil közös előadásában a dal a fent említett koncertről.

 

Egy kis kitekintés erejéig érdemes megemlíteni azt az érdekességet, hogy Hobo annyira magáénak érezhette a dalt, hogy volt olyan önálló Hobo Blues Band koncert 1980 tavaszán, ahol elővették és játszották.

S ha már kitekintés, akkor mindenképpen ide kívánkozik még, hogy 1981-ben, az első időkben a P. Box is játssza a dalt rendszeresen, amikor még nem volt elegendő saját nótájuk egy teljes estés bulihoz, így P. Mobil klasszikusokkal (Utolsó cigaretta, Miskolc, Tűzimádó) egészítették ki a saját programot. Íme egy felvétel a P. Boxtól. (Akármilyen hihetetlen, de a mikrofonnál Varga Miklós.)

 

A P. Mobil 1982-től záró számként, kicsit megvariálva játssza a koncerteken az Utolsó cigarettát. Az első refrén után több Mobil szám (Maradsz, aki voltál, Menj tovább, Kétforintos dal) fő motívumait idézik meg benne, majd a szólóból észrevétlenül átfolynak a klasszikus rock and roll egyik alapművébe, az Oh Carolba, amit már Bajnok énekel és egy hatalmas tusban hal el a dal. Íme egy ilyen változat a 83-as magyar fal koncertről.

 

Nagylemezre csak 1984-ben került a többi klasszikus P. Mobil „sláger” és a Honfoglalás mellé, bár ide is csak a fent említett koncertváltozatban, amit az 1983-as jubileumi turné egyik állomásán rögzítettek. Íme a nagylemezes változat.

 

Ahogy írtam korábban ez a szerzemény állandó darabja a P. Mobil repertoárnak, így egészen az 1985-ös leállásig, az utolsó koncerten is játszották és a Fradi pályás visszatérő bulit sem lehetett volna megtartani nélküle, s szintén az Oh Carolos változat csendült fel, Gyenes Béla szaxofonszólójával kiegészülve. A nagy visszatérést mind CD-n (akkoriban még kazettán is), mind VHS-en megörökítette a zenekar.

 

Kicsit ugorva az időben, 2010 óta Bajnok több ízben volt vendége a P. Mobilnak és ilyenkor vele csendült fel az Utolsó cigaretta és mindig az Oh Carollal ötvözött változata, holott 1995-től napjainkig már nem így játssza a zenekar.

1995-ben Bencsik Sándorra emlékezett a zenekar, egy válogatáslemezzel és egy kétestés monstre koncerttel a PECSA szabadterén. A koncertek érdekessége azon túl, hogy Bencsik életművének keresztmetszetét mutatták be, hogy mindazon énekesek énekelték a dalait, akikkel élete során együtt, egy zenekarban alkotott és dolgozott. Így állt össze a 4 rocktenor csapata erre a két estére, ahol a Deák Bill Gyula-Tunyogi Péter-Varga Miklós-Vikidál Gyula együtt énekelte többek között az Utolsó cigarettát is, íme.

 

1997-ben hárman is kikerültek a zenekarból (Tunyó/Bajnok/Zefi), amivel gyökeres változás állt be a P. Mobil életében, ugyanis visszatértek az eredeti Gesarolos, korai Mobil évek hangzásához, ugyanis újra billentyűsök nélkül állt ki a zenekar. Az 1997-98-ban jöttek mentek a tagok és 1999-re stabilizálódott csak a felállás Póka Egon basszusgitárossal, Rudán Joe énekessel és Herpai Sándor dobossal. Ez a felállás is műsorán tartotta az Utolsó cigarettát. Ennek a korszaknak a lenyomatát őrzi egy stúdiólemez, a Színe-Java, melyen felcsendül az áthangszerelt „billentyűmentesített” dal és talán egyetlenként semmilyen hiányérzetet sem ébreszt az eredeti verzióhoz képest. További érdekessége még, hogy ez az egyetlen széles körben megjelent stúdióváltozata az Utolsó cigarettának. Íme.

 

Radics Béla születésének 55-dik évfordulójára egykori zenésztársa Póka Egon emlékkoncertet szervezett a Petőfi Csarnokba, amit a TV rögzített és CD-n is megjelent az este anyaga. A P. Mobil is fellépett az rendezvényen és többek között az Utolsó cigarettát is előadták, de már ifj. Tornóczky Ferenc gitárossal kiegészülve. Íme:

 

A jó nyolc éves nyugodtabb időszakot Rudán Joe eltanácsolása szakította meg. Olyannyira nyugodt évekről volt szó, hogy koncertezni koncertezett ugyan a banda, de sem lemez nem készült, de még arra sem vették a fáradtságot, hogy a koncertprogramot felújítsák évről-évre, csak nüansznyi változások történtek. Ezt az állóvizet sikerült kicsit megkavarni Baranyi Lacika csatlakozásával, mert némileg átszabták az addig kőbevésett repertoárt és készült egy új dal, majd szépen lassan egy új lemez is született. Szóval Lacika még a „billentyűmentes” P. Mobil frontjára került, íme ebben a változatban az Utolsó cigaretta az ő hangjával a 40 éves jubileumi nagykoncertről.

 

A P. Mobil mindig is sokat adott a vizuális élményre a koncerteken és több számnak készült kísérő „koreográfiája” egy-egy egyszerű eszközzel megtámogatva. Az Utolsó cigaretta ezt a sort erősíti, de csak valamikor 97-98 táján született meg hozzá a műsor. A szövegre utalva szelíd motorossá átalakuló Lóránt börrögi végig a dalt krómozott rohamsisakban, bőrdzsekiben, széken ülve, motorozást imitálva.

2012-ben már a 2010 óta regnáló új felállást hallhatjuk a Miskolci kocsonya dupla koncertlemezen, ismét billentyűsökkel kiegészülve. A Szebelédi/Tarnai ritmusszekció mellett Papp Gyula kezeli az orgonát. Íme ez a felvétel.

 

2013 nyarán Papp Gyula helyére Szabó Péter került és vele robog tovább az Örökmozgó, íme egy vele elszívott Utolsó cigaretta.

 

Ma már elképzelhetetlen egy P. Mobil koncert az Utolsó cigaretta nélkül, de láttunk már csodát ettől a zenekartól, sőt néha el is várjuk tőlük!

 

 

Zeneszerző: Bencsik Sándor, Vikidál Gyula

Szöveg: Földes László

 

Megjelenés:

Utolsó cigaretta/Forma1 SP - 1978

Honfoglalás - 1984/2003

Stage Power - 1993

A legrosszabb koncert VHS - 1994

The rest of P. Mobil - 1995

Az Első nagylemez ’78 - 1999/2009

Színe-Java 1. - 1999

Radics Béla emlékkoncert - 2001

Mobilizmo - 2003 (angol változat)

Heavy Medal - 2003 (az 1978-as kislemez)

Feketebárányok DVD+CD - 2003

Magyar fal DVD+2CD - 2004

Örökmozgó lettem I-II. DVD - 2009 (A P. Mobil „legrosszabb” koncertje/Népstadion koncert)

A 4 rock tenor DVD - 2009

Bozsik Stadion DVD - 2009

Feketebárányok - 2009

Magyar fal DVD - 2009

Magyar fal 1983-special DVD - 2011

Kopaszkutya koncert 1981 - 2012

Miskolci Kocsonya - 2012 (+ letölthető 3. tál)

Kunszentmárton DVD - 2012

Csillag leszel-Bencsik Sándor 1952-1987 DVD - 2013 (P. Box változat)

Rockmaraton 2007 DVD - 2013

Bejelentkező űrlap

Látogatók

Ma 13

Tegnap 306

A héten 912

A hónapban 11130

Összesen 422826

Jelenleg 80 vendég és nincs regisztrált felhasználó.

P. Mobil

Szeresd és oszd meg!