P. Mobil

P.Mobil Csoda történt turné 2018 Jánosháza

április
vasárnap
1
Kapunyitás: 16.30 Bad Ferro: 17.00 Twister: 19.00 P.Mobil: 21.00 Pokolgép: 23.00 Elővétel:2018.03.23-ig:  fesztivalrock@gmail.com 3.700 HUF Amennyiben személyesen szeretnéd megvenni a jegyeket, az alábbi helyeken megveheted: Papi Pub 9545 Jánosháza, Rákóczi út 2. hétfő-szombat: 12.00-21.30 vasárn.00ap: 15.00-21.30 Mrs Kebab 8360 Keszthely, Csapás út 27. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19.00 Mrs Kebab 8200 Veszprém, Külső Kádártai út 3. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19.00 Mrs Kebab 8900 Zalaegerszeg, Sport út 1. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19 Koncert helyszíni jegyár: 4.000 HUF
21:00 óra
Csoda történt

Tüzes madár

 

1969 májusában Schuster Lóránt leszerel, pontosabban fogalmazva eltanácsolják a Honvédség kötelékéből, majd visszatér a Hausbyrds zenekar élére. Az ő irányítása mellett beindul a komoly munka: próbák, új repertoár gyakorlása, saját számok írása, fű alatt pedig szervezni kezdi a zenekar új arculatát és a köré épített „marketingkoncepciót”. Nyár végére beérik a gyümölcs és megszületik a Gesarol zenekar. A jelszó: „Gesarol, mindenhol!” és valóban, a város tele volt Gesarol plakátokkal, a tiltott felületek is, állítólag még a Lánchíd oroszlánjaira is jutott belőle. Hamar föl is kapta rá mindenki a fejét.

Sorra írták saját dalaikat és sokszor a feldolgozásokat is magyarítva nyomták (pl.: Yardbirds-Happenings Ten Years Time Ago/Tíz éves emlék címmel), 1971-re pedig már kb. két előadásnyi anyaguk volt. Ezek a korai számok később P. Mobil dalokká lettek, vagy azokban reinkarnálódtak, némely csak szövegében, valamelyik zenei megoldásaiban is, de akadt olyan, amelyik csak az alapötletben merített ebből a korszakból. Néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

 

Gesarol: Felejts el                                            →                                    P. Mobil: Felejts el (1973)

Gesarol: A gálya                                             →                                     P. Mobil: A gálya (1973)

Gesarol: Fekete madár                                    →                     P. Mobil: A Főnix éjszakája (1975)

Gesarol: Sebesség ördöge                               →                                     P. Mobil: Forma 1 (1977)

Gesarol: Más                                                   →                           P. Mobil: Ne állj mögém (1997)

Gesarol: Ítéletnap (Égi bíró címmel is fut)      →                      P. Mobil: Istennel szemben (2009)

Gesarol: Katonai temető                                 →                             P. Mobil: A nagy lalala (2010)

                                                                                      (Nem lett belőle hivatalos P. Mobil dal,csak néhányszor hangzott el abban az időszakban és a korábbi                                                                                          Katonai temető című Gesarol szám szövegére volt egy új zene, új refrénnel.)

Valamikor 1969-ben készült el a Fekete madár című szám, ami A főnix éjszakájának az ősapja. Pótz Nagy Ágoston, szerző visszaemlékezései szerint akkoriban Lóránt –egyfajta gondolatébresztőként- kiosztotta a szövegötleteket, vagy témákat, elképzeléseket, dobott fel hogy a zenészek készítsenek belőlük dalokat. Ágoston így írta meg a Fekete madarat. Korabeli felvétel nem őrizte meg az eredeti változatot, de a szövege megmaradt, sőt a Gesarol is újra él 1992 óta és az elmúlt években aktívabb, mint eddig bármikor. Néhány éve még egy albumot is megszellőztettek, olyannyira, hogy egy előzetes teltházas lemezbemutatót is tartottak 2011. március 5-én az Erzsébet-ligeti Színházban. Legjobb tudomásom szerint felvételek is készültek, és a többi régi dal mellett a Fekete madár is helyet kapott volna rajta. Íme a szöveg és egy koncertváltozat 2011-ből (A dal 4.25-nél kezdődik).

Fekete madár

 

Beton házak közt születtünk

Betonszürke az életünk

Szégyelljük a félelmünk

Titkoljuk, hogy szeretünk

 

Élünk, mert ezt várják tőlünk!

 

Fekete hegyen, fekete fán,

fekete ágon, gubbaszt egy madár

fekete madár ne gyere korán

fekete madár a te neved halál

 

fekete madár szárnya halkan suhog

nagyon félek mert egyedül vagyok

hosszú-hosszú a madár szárnya

madarat mindenki megvárja

 

arcom csapkodja a fekete szárny

de átölel, nem enged egy lány

messze repül a fekete madár

a félelmem is vele száll

 

Beton házak közt születtem

Beton házak közt születtem

Beton házak közt születtem

Beton házak közt születtem

 

Mindenképpen el kell mondani még a Fekete madárról, hogy a kínai motívum csak most került bele a dalba, a korabeli változatban még nem szerepelt, és meg egy érdekesség, hogy ezeket a motívumokat az a Szabó Péter játssza, aki 2013 óta a P. Mobil sorait erősíti.

A Főnix éjszakájának a története azzal indult el, mikor Pótz Nagy Ágoston a nősülés és a családalapítás mellett döntött a zenekarral szemben. Ő távozott, de a szerzeményei, - köztük a Fekete madár - ott maradtak a színpadon. Ez valamikor 1972 őszén történt, 1973 tavaszára pedig minden megváltozott, nem volt Gesarol és vele a régi repertoár is kicserélődött.

 

***

 

A Főnix éjszakája a legkorábbi P. Mobil szerzemények egyike. Archív anyagok hiányában nehéz pontosan behatárolni keletkezésének idejét, abból a kevésből, ami rendelkezésre áll, az 1975-76 tűnik a legvalószínűbbnek. A Fekete madár igazából csak témájában köszön vissza A Főnixben, mert Bencsik Sándor egy teljesen új zenéjére a Lóránt is új szöveggel állt elő, bár még az sem a ma ismert változat volt.

A dal azon P. Mobil klasszikusok közé sorolható (Utolsó cigaretta, Kétforintos dal, Menj tovább), amit a kezdetektől műsoron tartanak - rövidebb időszakoktól eltekintve (Honfoglalás turné ’84-’85, Pofádat befogod turné ’95, Honfoglalás turné ’96) - a mai napig.A szám első demója 1976 elejéről származik és egy igen érdekes hangszereléssel játsszák, ugyanis ebben az időben Bencsik mellett Lengyel Gábor gitáros/hegedűs is a zenekar tagja volt és még nem volt állandó billentyűs. Ennek megfelelően a gitárok mellett némi hegedűszóló színesíti A Főnix éjszakáját. Íme.

A Főnix éjszakája

(1975)

 

Sötét hegy, fekete fa

Fekete ágon sötét árny

Ott éli magányos életét

A vad főnix madár

 

Minden perc, minden nap

Azért van, hogy úgy legyen

Fészkében a tojásnak

Életének hely legyen

 

Szárny suhan, rettegést

Fájdalmat hordoz ő

Minden ember, állat fél

Karmaitól bújik el

 

Minden perc, minden nap

Azért van, hogy úgy legyen

Fészkében a tojásnak

Életének hely legyen

 

Életében egy a cél:

Utód legyen, amíg él

Ám ha tudná, amit költ

Égő fészek, s benn acél

 

Minden perc, minden nap

Azért van, hogy úgy legyen

Fészkében a tojásnak

Életének hely legyen

 

Lángja messze, elvilágít

Látják mind az emberek

S a hajnali nap első sugarát

Az acéltojás törte meg

 

Minden perc, minden nap

Azért volt, hogy utód legyen

Életéért új életű

Gonosz nagy madár legyen

 

A rockzenében elsőre idegennek tűnő, vagy legalábbis egzotikusnak ható hangszerek használata, mint az imént hallott hegedű, nem volt idegen ettől a számtól, mert volt a 70-es évek derekán a Mobilnak egy olyan fellépése, ahol egy blokknyi számot, köztük a Főnixet is Szemző Tibor fuvolás vezérletével fúvós kísérettel adták elő. A fellépésről készült felvétel Lóránt kisebbik lányának anyjánál maradt, sok egyéb felbecsülhetetlen anyaggal egyetemben.

1976-ban Vikidál Gyulát közös megegyezéssel eltanácsolták a zenekarból és Szegváry Gábor került a helyére. Nagy ígéretnek tűnt, de a P. Mobilban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, csak fél évig énekelt a zenekarban. A rövid közjáték ellenére maradt felvétel a működéséről, íme a Főnix éjszakája Szegváry előadásában.

Cserháti István 1977 tavaszán igazolt a P. Mobilba és kezdte meg a repertoár áthangszerelését, a billentyűs hangszínek beépítését a nótákba. A főnix éjszakája az egyik olyan tétel - karakteréből, felépítéséből, és tagoltságából adódóan - amiben valamivel több térhez jutott Pityi a hangszerével. Olyan jól integrálta a témáit, hogy ma már szinte hihetetlen, hogy eredetileg nem ebben a formájában íródott meg a dal. Íme egy-egy 1977-es változat, még billentyű nélkül és már billentyűkkel.

Azonban nem ez volt a Főnix éjszakájának az utolsó egyedfejlődési szakasza, mert egy évvel később még a szöveg is átesett egy komolyabb generálon. 1978 őszén a Láng Művelődési Központban adott koncertet a P. Mobil, amit a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat rögzített, azzal a szándékkal, hogy nagylemezt készítsen belőle. Sajnos csak egy kislemez jelent meg végül (1998-ban kijött a teljes felvétel.), de a zenekar komolyan készült erre az alkalomra. Mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy az eseményt megelőző koncerteken takkra a Lángba tervezett programot gyakorolták és több tételt kicsit fel is újítottak. A Főnix éjszakája mellett a régebbi számok, a Lőj rám!, A vonat, A király és a Forma 1 is részben vagy egészében új szöveget kaptak. A Főnix esetében ez már a végleges, ma ismert változatot jelenti. Íme a dal a Láng Művközpontból. (A dal 5.38-nál kezdődik)

A főnix éjszakája

(1978)

 

Sötét hegy, fekete fa,

Fekete ágon sötét árny

Ott éli magányos életét

A vad főnix madár.

 

Minden perc, minden nap

Azért van, hogy utód legyen

Életéért új életű,

Gonosz nagy madár legyen.

 

Szárny suhan, rettegést

Fájdalmat hordozó

Minden gyenge állat fél

Karmaitól bújik el.

 

Minden perc, minden nap

Azért van, hogy utód legyen

Életéért új életű,

Gonosz nagy madár legyen.

 

Életében egy a cél:

Utód legyen, amíg él

Fészke villám, álma vér

Mindig rabol, sosem kér

 

Minden perc, minden nap

Azért van, hogy utód legyen

Életéért új életű,

Gonosz nagy madár legyen.

 

Égő fészke elvilágít,

Látják mind az emberek

És a hajnali nap első sugarát

Egy acéltojás töri meg.

 

Minden perc, minden nap

Azért van, hogy utód legyen

Életéért új életű,

Gonosz nagy madár legyen.

 

Szintén 1978-ban a P. Mobil rögzített egy angol nyelvű demót is, amin természetesen helyet kapott a Night of Phoenix. Íme.

A főnix éjszakáján ezt követően már nem változtattak, hacsak az nem minősül annak, hogy az estéről-estére játszott számok kicsit másképpen szólalnak meg és óhatatlanul alakulnak a zenészek kezei alatt az évek múlásával. Nagyobb, észlelhetőbb változást csak Vikidál Gyula helyére érkezett Tunyogi Péter hangja eredményezett 1979-80-ban. Íme egy felvétel ebből a korszakból a legendás Feketebárányok koncertről. (A dal 12.07-nél kezdődik)

Vikidál végső távozásának körülményei jól ismertek, de hogy milyen erők munkálkodtak a háttérben és milyen kicsinyes játszmák zajlottak, arra álljon itt egy jellemző történet, ami nem mellesleg szorosan kapcsolódik a Főnix éjszakájához. „Erdősék tanácsára Vikidál Gyula beperelt engem, hogy bizonyos szövegeket ő írt. Elég szép listát leadott, hogy ő a szövegíró. Bírósági tárgyalás lett a dologból. Természetesen, mire a bíróságra került az ügy, addigra a lista pár számra szűkült le, többek között a Főnix éjszakája volt az egyik. Baranyi Ferenc költő és Presser Gábor felkért „szakértők” megállapították, hogy a Főnix éjszakáját Vikidál írta, aki a bíróságon elmondta, hogy nem ismerte a Főnix-madár történetét, ezen kívül a Gesarolban sokkal korábban volt egy Fekete madár című számunk. Később, az egyik szólólemeze megjelenése előtt csak azzal a feltétellel mentem bele, hogy P. Mobil-dal is szerepeljen az albumán, ha nyilatkozik, hogy a Főnixet mégis én írtam. Aláírta. Presser az első Vikidál-szólólemezre írt egy számot „Csak a szívemet dobom eléd” címmel. Az a Presser, aki elfogulatlan volt az ügyben, Baranyi meg, a bolsevista barom – ők voltak a bíróságon a szakértők. Akkor el is vesztettem a pert.” (Schuster Lóránt – Kaptafa 2015.) Ennyi!

Már lassan annak is 35 éve, hogy a P. Mobil hosszú küzdelmek után végre felvehette első nagylemezét, és a Főnix éjszakáját érte az a megtiszteltetés, hogy nyitónóta legyen. Kétségtelenül hatásos kezdés, ahogy a békés erdei madárcsicsergést megtöri a szám felvezető billentyűtémája, majd a kezdőriff. Íme a P. Mobil első, nagylemezes dala.

A lemezhez tartozó Mobilizmo turnén természetesen játsszák a Főnixet, de utána egyre ritkábban, sőt az 1984-85-ös időszakban, már egyáltalán nem volt a program része, ami nem jelenti azt, hogy valahol ne hangzott volna el mégis. Mindenesetre a P. Mobil a 80-as évekre a tőle megszokottakkal ellentétben egy jól kigyakorolt szinte állandó programmal turnézott estéről-estére, és a ’84-85-ös Honfoglalás turnénak kétségtelenül nem volt része a Főnix éjszakája, éppen ezért valószínű, hogy nem is maradt felvétel erről a számról Donászy dobjátékával. Íme egy felvétel, még Mareczkyvel az 1983-as Magyar fal koncertről. (A dal 43.42-nél kezdődik)

Tehát a P. Mobil leállását megelőző 2 évben nem, vagy alig játszották a Főnix éjszakáját, de a Fradi pályán megtörtén visszatérésen újra lángolt a gonoszság madara, igaz azzal az apró különbséggel, hogy az ének belépése előtti – a dalban többször visszatérő- jellegzetes gitár dob kiállós részt elhagyták és a mai napig így játsszák. (Eltekintve attól a rövid időszaktól, amikor Rudán/Póka fémjelezte felállás 1997-ben megkezdte tevékenységét, ekkoriban újra benne volt ez a kis rész a dal elejében -lásd lejjebb a ’97-es felvételt-, de már 1998-ban ismét e nélkül ment.) Íme.

Az újrakezdés utáni évek turnéin (Pofádat befogod!, Csókolj meg, Honfoglalás ’96) nem játsszák a Főnixet.

1997-ben a Kopaszkutya film folytatásának apropójaként szervezett filmbeli zenekar lépett az „élő P. Mobil” helyébe és az eredeti elképzelések alapján, billentyű nélkül, szerveződtek újjá. Ők már újra műsorra tűzték a Főnix éjszakáját, aminek az érdekessége, hogy a felállásból adódóan visszatértek a 20 évvel korábbi hangszereléshez és a szerint adták elő. Íme egy felvétel ’97-ből.

1997 végétől-1998-1999 a tagok vándorlását illetően egy igen mozgalmas, de zeneileg annál inaktívabb időszak volt a P. Mobil történetében. E három esztendő alatt volt tagja a bandának többek között Papp Gyula is, akivel újra billentyűs érkezett közéjük. Íme a Főnix az ő játékával ’98-ból.

1999-re visszarendeződtek a két évvel korábbi állapotok, azzal az apró különbséggel, hogy Németh Gábor helyén Herpai Sándor ült. Ebben az esztendőben ünnepelte a zenekar fennállásának 30-dik évfordulóját. Több kézzelfogható eredménye is volt ennek a jeles eseménynek. 20 év után végre megjelent a Láng Művelődési Központban rögzített koncert anyaga és Színe-Java 1. címmel kijött egy retrospektív válogatáslemez, amin újrahangszerelt formában újra feljátszottak egy jó csokorra valót a régi nagy nóták közül. A Főnix is szerepel ez utóbbi lemezen, érdekessége, hogy billentyűsök nélkül került rögzítésre, ami több szám esetében csupán azt eredményezte, hogy végre abban a formában ölthetett testet, ahogyan azt eredetileg megírták a 70-es évek derekán. A Színe-Javán egyébként Vikidál Gyula énekli a dalt, aki a zenekar vendége volt a stúdión kívül, több nyári koncerten és az Omega előtt a Népstadionban (ma Puskás Ferenc Stadion). Íme a stúdióváltozat és a Népstadionbeli verzió.

 

A 2000-es évek közepén két különleges alkalommal összeállt a ’80-as évek P. Mobilja. Először 2005-ben az 1984-85-ös felállás Donászyval, Cserháti Pityi emlékére adott két koncertet, majd másodjára 2007-ben az 1981-1983-as klasszikus felállásban terveztek több állomásos turnét, mikor Mareczky Totó hazalátogatott a kenguruk földjéről. Mint ismeretes ez utóbbi sorozatból csupán a kaposvári első koncert ment le elejétől a végéig, majd a Pesti állomáson Tunyó rosszulléte félbeszakította a bulit és ennek következtében lemondták a túra hátralévő állomásait. Álljon itt mementóként Tunyó utolsó teljes P. Mobilos fellépéséről a Főnix éjszakája arról a bizonyos kaposvári estéről, íme.

Visszakanyarodva a Mobil Póka Egon, Rudán Joe által meghatározott felállásához, álljon itt tőlük is egy későbbi verzió a Főnixből, már ifj. Tornóczky Ferivel kiegészülve, íme.

Papp Gyula ismételt csatasorba állásával megint a billentyűs változat szól, sőt Gyulabá’ egy sejtelmes intróval is megtoldotta a számot, ami minden koncerten kicsit máshogyan csúszik ki a kezei alól. Íme a 2010-től regnáló csapat első koncertjéről a Főnix.

Ennek az új felállásnak a lenyomatát őrzi a Miskolci Kocsonya dupla koncertlemez, íme a Főnix erről a lemezről. (A dal 15.56-nál kezdődik)

2012 őszén a magyar rock egyik utolsó seregszemléjére került sor a Városligetben három kiváló, fiatalon elment gitáros emlékének apropóján. Radics Béla, Barta Tamás és Bencsik Sándor évfordulói kapcsán rendezett eseményt a P. Mobil fogta össze és hozta tető alá. Nem kívánom a résztvevőket felsorolni, mert ezen írásnak ez nem tiszte, csupán a Főnix éjszakájának egy különleges előadása révén említem a fenti koncertet, ahol újra hegedűvel, Szécsi Attila (Ezüst-Patak) közreműködésével adta elő a zenekar a számot, íme.

2013 nyarán két említésre méltó esemény is történt a zenekar háza táján. Először Mareczky István hazalátogatása 60. születésnapja alkalmából, ami természetes apropó volt a zenekarral való közös ünneplésre. Totó több koncerten vendégeskedett a nyáron és a Városligeti sörsátorban volt az igazi szülinapi koncert. A másik jelentős történés, hogy Papp Gyula helyére Szabó Péter került, aki a P. Mobil családfa szinte összes zenekarában megfordult korábban. Íme a Főnix Totó szülinapi bulijáról, majd egy felvétel Szabó Petivel az orgonánál.

 

Ide tartozik még, hogy 2008-ban Baranyi Laci csatlakozásával ismét terítékre került a Tűzimádó című ős-P. Mobil dal, annak jól ismert tüzes koreográfiájával együtt. 2010-re a Tűzimádó elmaradt, de a hozzá tartozó tüzes színpadi elem A Főnix éjszakáját támogatva a programban maradt. Tehát a Főnix nem illik klasszikus értelembe a P. Mobil koreografált nótái közé, azonban a közönségtől, vagyis a nép ajkáról származik, egy a dalhoz köthető kétsoros népi rigmus, három Mobil dal címéből összegyúrva, amihez nincs mit hozzáfűzni:

 

„A hajsza, a gálya,

A Főnix éjszakája.”

 

 

Fekete madár (1969)

 

Zeneszerző: Pótz Nagy Ágoston

Szövegíró: Schuster Lóránt

 

Megjelenés:

 

A főnix éjszakája (1975)

 

Zeneszerző: Bencsik Sándor

Szövegíró: Schuster Lóránt

 

Megjelenés:

Mobilizmo - 1981/2003

Stage Power 2CD - 1993

The worst of P. Mobil - 1994

A legrosszabb koncert VHS - 1994

Az „első” nagylemez ’78 - 1998

Színe-Java 1. – 1999

Múlt idő 1. 1973-1984 - 2003 (Örökmozgó lettem könyv CD melléklete, hivatalos bootleg)

Feketebárányok DVD+CD - 2003

Magyar fal DVD+2CD - 2004

Örökmozgó lettem I-II. DVD - 2009 (A P. Mobil „legrosszabb” koncertje/Népstadion koncert)

A 4 rock tenor DVD - 2009

Bozsik Stadion DVD - 2009

Magyar fal DVD - 2009

Magyar fal 1983-special DVD - 2011

Miskolci Kocsonya - 2012 (+ letölthető 3. tál)

Kunszentmárton DVD - 2012

Rockmaraton 2007 DVD - 2013

Kaposmérő 2006 DVD - 2014

P. Mobil 1976-1979 3CD - 2015 (Kétszer is szerepel a szám a lemezen. 1. korong: Nagylemez nélkül I. 1976 demo, 3. korong Maradj velünk Gyula! koncert 1979.)

Bejelentkező űrlap

Látogatók

Ma 13

Tegnap 306

A héten 912

A hónapban 11130

Összesen 422826

Jelenleg 86 vendég és nincs regisztrált felhasználó.

P. Mobil

Szeresd és oszd meg!