P. Mobil

P.Mobil Csoda történt turné 2018 Jánosháza

április
vasárnap
1
Kapunyitás: 16.30 Bad Ferro: 17.00 Twister: 19.00 P.Mobil: 21.00 Pokolgép: 23.00 Elővétel:2018.03.23-ig:  fesztivalrock@gmail.com 3.700 HUF Amennyiben személyesen szeretnéd megvenni a jegyeket, az alábbi helyeken megveheted: Papi Pub 9545 Jánosháza, Rákóczi út 2. hétfő-szombat: 12.00-21.30 vasárn.00ap: 15.00-21.30 Mrs Kebab 8360 Keszthely, Csapás út 27. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19.00 Mrs Kebab 8200 Veszprém, Külső Kádártai út 3. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19.00 Mrs Kebab 8900 Zalaegerszeg, Sport út 1. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19 Koncert helyszíni jegyár: 4.000 HUF
21:00 óra
Csoda történt

Káááááááár

 

„Tudatjuk mindenkivel, hogy együttesünk 1973. május 1-től P. MOBIL néven működik tovább. GESAROL Együttes.” Így szólt a Gesarol zenekar közleménye anno, amely szerint a név ment, a többi maradta a régiben: „belül nem változol semmit”. Ennek ellenére egy új korszak köszöntött be a zenekar életében, egy új kezdet érzése, új számok és új ötletek képében. Azt már sohasem tudjuk meg, hogy ez bekövetkezett volna-e akkor is, ha nem kényszerítik őket a névcserére.

A P. Mobil a nyárra „építőtáborba” vonult a Balatonra és ott naphosszat gyúrták az új témákat esténként meg játszottak a táborlakóknak. A zenekar elkezdte kicsit „tudományosabban” szervezni önmagát, tudatosan cserélte le és alakította át az addigi programot, átírták a Gesarollal készült nótákat vagy teljesen újakat írtak helyettük és a feldolgozásokat is jobban megválogatták. A saját számok visszahallgatására és a szerzői folyamatok megkönnyítése érdekében pedig házilag rögzített demókat kezdtek készíteni. Ráadásul lemez híján, a demó volt egyben az egyetlen maradandó megnyilvánulási lehetősége is a bandának. Ebben az időben születtek az olyan korai klasszikusok, mint A király, a Tűzimádó, az Örökmozgó, vagy éppen a Maradsz, aki voltál. A Varjúdal is ekkortájt kezdte el bontogatni szárnyait, ami talán az egyik leginkább ködbevesző Mobil szerzemény, mert sem a zeneszerző(k), sem keletkezésének pontos ideje nem ismert. Ősi kalózfelvételek tanúsága szerint 1975-ben már játsszák a számot, valószínű ebben az évben is született.

A zenekari legendárium szerint Schuster Lóri egyetlen zenei megnyilvánulása a Varjúdal. Zenei képzettségét tekintve ez aligha hihető, de ismert, hogy sok hangszeres tudással nem bíró énekes szerez dalokat. Mindez úgy lehetséges, hogy egy képzett zenésznek eldúdolja ötleteit és instrukciókkal látja el a szerkezetet meg a hangszerelést illetően, majd az dalba önti az elképzeléseket. A Varjúdal esetében is feltételezhetően ez történt, ugyanis a fő riff kellően egyszerű és könnyen dúdolható („tü-tütü-tütü-tütütü”), az viszont már nem ennyire egyértelmű, hogy ki volt az a zenésztárs, aki végül megkomponálta és hangszerelte a szerzeményt. Valószínűsíthetően Bencsik Samu keze lehetett a dologban, mert akkoriban ő számított az első számú szerzőnek és ötletembernek a bandában, és még billentyűs sem volt a láthatáron 1975-ben. Egyvalami azonban biztos, a szöveget Schuster Lóránt jegyzi. Íme egy korai felvétel.

Varjúdal

 

Volt olyan perc, mikor hittél

Volt olyan nap, mikor nem

Volt olyan lány, kinek hittel

Volt olyan szép, mikor nem

 

Hitetlen lelkekre vágytál

Fénytelen egekben jársz

Nézz hát a tükörbe végre

Meglátod senkit se látsz

 

Varjúdal, kár, hogy rólad szól a varjúdal

Varjúdal, kár, hogy rólad szól a varjúdal

Varjúdal, kár, hogy rólad szól a varjúdal

 

Volt olyan éj, mikor vártál

Volt olyan éj, mikor nem

Volt olyan szép, kire vágytál

Volt olyan rossz, mikor nem

 

Hitetlen lelkekre vágytál

Fénytelen egekben jársz

Nézz hát a tükörbe végre

Meglátod senkit se látsz

 

Varjúdal, kár, hogy rólad szól a varjúdal

Varjúdal, kár, hogy rólad szól a varjúdal

Varjúdal, kár, hogy rólad szól a varjúdal

 

Demófelvétel valószínűleg készült a dalról a „Vikidál évek” alatt, de sajnos nem marad fenn (vagy eddig nem került elő) róla másolat. A Varjúdal megszületését követően egyből bekerült a koncertprogramba, de nem lett belőle állandó darab, mint mondjuk a Főnix éjszakájából vagy A királyból. 1977-ben, Cserháti István csatlakozásával billentyűs kiegészítést is kapott a szám. Íme.

1978-ig szinte mindig játsszák a dalt, de 1979-ben már ritka vendég. Vikidál távozását követően nem volt a Tunyóval begyakorolt első program része, de 1980-ban újra előkerült, viszont már merőben más formában, mind a zene, mind a szöveg teljesen megújult. A zene már a később lemezen megismert változatban szól és a szövegben is már a lemezes verzéket énekli (apró eltérések: „kacsalábon forgó tyúk, idomított kétkezes fóka”) Tunyogi Peti, de még a korábbi refrénnel. Íme ebből az időből egy felvétel.

Bencsik és Cserháti kiválása után magasabb fokozatba kapcsolt a P. Mobil gépezet és újult erővel egyre másra írta az új számokat (Szamuráj, Alkohol blues, Oh yeah, Mobilizmo, Transsylvania) és dolgozta át a régi dalokat (Asszonyt akarok, Lőj rám!, Varjúdal), már amelyik erre rászorult. Tehát 1981-re, jó öt évvel megálmodását követően a Varjúdal is elnyerte végleges formáját. Íme.

Varjúdal

 

Tyúkólba zárt szelíd róka, deltaszárnyú pillangó

Aranyhal a mosogatóban, terepszínű békegalamb

Esélytelen magányos hangya, oda-vissza nyeretlen ló

És a gólyaevő széles szájú béka

 

Varjú vagy kár, nagyon kár, hogy varjú vagy!

Varjú vagy, ne sajnáld, hogy varjú vagy!

 

Jól menő háztáji zebra, erkölcstelen vaddisznó

Keselyű az URH-sávban, kacsalábon forgó lúd

Idomított méretes fóka, vasbetonban percegő szú

És a bárányhimlős nagyvárosi farkas.

 

Varjú vagy kár, nagyon kár, hogy varjú vagy!

Varjú vagy, ne sajnáld, hogy varjú vagy!

 

Varjú vagy kár, nagyon kár, hogy varjú vagy!

Varjú vagy, ne sajnáld, hogy varjú vagy!

 

Varjú vagy kár, nagyon kár, hogy varjú vagy!

Varjú vagy, ne sajnáld, hogy varjú vagy!

 

A nagylemez lehetősége csak ’81 közepére vált biztossá, de nem volt kérdés, hogy a Varjúdal szerepelni fog rajta. Íme a lemezverzió.

1981-től egészen 1985-ig, a zenekar szüneteltetéséig folyamatosan műsoron tartották. 1984-ben, Kékesi „Bajnok” László tízedik éve játszott a P. Mobilban és ezt megünnepelendő a koncertek állandó részeként egy basszusszólóval örvendeztette meg a nagyérdeműt, egyben felvezetőt is szolgáltatva a Varjúdalnak. Íme egy ilyen változat.

Az 1994-es Fradi pályás visszatérő bulin is elhangzik a Varjúdal, sőt koreográfiai elemekkel is gazdagodik és beáll a sorba, többi társa mellé: Kétforintos dal, Utolsó cigi, Rock and roll, stb. „A Varjúdalban jelenleg csak egy varjúpárzást imitáló fergeteges táncbetét szerepel, amelynek szenvedő alanya a mindenkori énekes (Lóránt a hímvarjú), Lóránt régi álma viszont, hogy egyszer élő, igazi varjúként kötelek és csigasorok segítségével a nézőtér fölött repkedhessen…”. (Sárvári Vilmos - Örökmozgó lettem… Budapest, 2003.) Íme.

’95-ben a sok új szám mellé már csak ritkán fér be a programba, 1996-ban, Tunyóék távozásáig pedig már nem is kerül elő és a „Rudán évek” során is csak 1998-tól kezdik játszani. Egy rövid átmeneti korszak lenyomatát őrzi az a felvétel, amelyen a Papp Gyula (aki időközben újra volt a P. Mobil tagja) billentyűssel és Szkladányi András basszusgitárossal kiálló csapat nyomja a Varjúdalt. Íme.

1999-ben a zenekar 30 éves pályafutását összegzendő, készült egy 2 részesre tervezett válogatáslemez Színe-Java címmel. Ennek az érdekessége, hogy a P. Mobil számtalan klasszikusát újrahangszerelve, a billentyűs hangszerek teljes nélkülözésével újra rögzítette a zenekar. A Varjúdal is átesett ezen a procedúrán és felkerült erre a lemezre, nem is akárhogyan, a szerző azaz Schuster Lóránt „énekével”. Íme.

2004-ig fel-felbukkan a szám, de aztán a 2007-ig szinte teljesen változatlan repertoárba nem jutott szerephez. Rudán Joe kikerülését követő folyamatos változások során sem vették elő a Varjúdalt egészen a „Póka évek” utáni, 2010-ben bekövetkezett „új aranykorszakig”. Igen aranykorszak, mert soha nem látott széles a repertoár, rengeteg a koncert (évi 50-60 buli), felhőtlen hangulat a színpadon, stb. Szóval 2010 őszén, egészen pontosan november 6-án Székesfehérváron röppent vissza a színpadra a Varjúmadár, de nem Lacika, hanem Tarnai Danon basszusgitáros öblös hangján, tanúbizonyságot téve énekesi kvalitásairól is. Azóta is ő énekli a dalt, sőt egy kis plusz basszusgitárbűvészkedés is került az elejére. Következzen itt három változat: az egyik legelső alkalom, egy kis jammelős szájherflis verzió, ezek még Papp Gyulával a Hammonddnál, majd egy a közelmúltból már Szabó Péterrel a billentyűknél. Vaaaaarjúúúú vagy!!!

 

 

Varjúdal 1975.

 

Zeneszerző: Schuster Lóránt

Szöveg: Schuster Lóránt

 

Megjelenés:

Hivatalos kiadványon nem jelent meg

 

Varjúdal 1980-81.

 

Zeneszerző: Schuster Lóránt

Szöveg: Schuster Lóránt

 

Megjelenés:

Mobilizmo - 1981/2003

Stage Power - 1993

A legrosszabb koncert VHS - 1994

The rest of P. Mobil - 1995

Színe-Java 1999

Magyar fal DVD+2CD - 2004

Örökmozgó lettem I-II. DVD - 2009 (A P. Mobil „legrosszabb” koncertje)

A 4 rock tenor DVD - 2009

Magyar fal DVD - 2009

Magyar fal 1983-special DVD - 2011

Kopaszkutya koncert 1981 - 2012

Miskolci Kocsonya - 2012 (+ letölthető 3. tál)

Kunszentmárton DVD - 2012

Bejelentkező űrlap

Látogatók

Ma 13

Tegnap 306

A héten 912

A hónapban 11130

Összesen 422826

Jelenleg 74 vendég és nincs regisztrált felhasználó.

P. Mobil

Szeresd és oszd meg!