P. Mobil

P.Mobil Csoda történt turné 2018 Jánosháza

április
vasárnap
1
Kapunyitás: 16.30 Bad Ferro: 17.00 Twister: 19.00 P.Mobil: 21.00 Pokolgép: 23.00 Elővétel:2018.03.23-ig:  fesztivalrock@gmail.com 3.700 HUF Amennyiben személyesen szeretnéd megvenni a jegyeket, az alábbi helyeken megveheted: Papi Pub 9545 Jánosháza, Rákóczi út 2. hétfő-szombat: 12.00-21.30 vasárn.00ap: 15.00-21.30 Mrs Kebab 8360 Keszthely, Csapás út 27. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19.00 Mrs Kebab 8200 Veszprém, Külső Kádártai út 3. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19.00 Mrs Kebab 8900 Zalaegerszeg, Sport út 1. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19 Koncert helyszíni jegyár: 4.000 HUF
21:00 óra
Csoda történt

ROCKtóber!

 

Az 1977-78-as időszak minden szempontból az egyik csúcs korszak a P. Mobil történetében. Ekkor járták körbe heti rendszerességgel az ország ifiparkjait (Hétfő-Kaposvár, Kedd-Budai, Szerda-Tatabánya, Csütörtök-Lőrinci, Péntek-Miskolc, Szombat-egyéb buliknak fenntartva, Vasárnap-Csepel) és léptek fel évente legalább 300-320 alkalommal. Ez idő tájt lett Hobo is a szövegekért felelős a P. Mobilnál és állandó vendég a színpadon estéről-estére, néhány Rolling Stones örökzöld erejéig. Sorban születtek a legnagyobb klasszikus dalok is, a Cserhátival tökéletes kristállyá csiszolódott felállás keze alatt. Ekkor készült el a Menj tovább, a Honfoglalás, A vonat, a Csizma az asztalon, a Forma 1, az Utolsó cigaretta. Ennek a díszes sornak volt az egyik kezdőakkordja a Rocktóber még Cserháti érkezése előtt.

A szám keletkezésének pontos behatárolása igen nehézkes. Egyfelől a legkorábbi koncertfelvételeknek –amin szerepel a dal- nincsen pontos dátummegjelölése, csupán a felvételen játszó zenészek személyéből és a dalok listájából, a konfokból következtethető, másfelől létezik egy olyan demófelvétel, demótöredék, egy eddig ismeretlen sessionből, ami csupán a Rocktóbert tartalmazza, viszont egy olyan verzióját, ami sem szövegében, sem zenéjében nem végleges, sőt! Mégis támpont lehet, hogy itt már Vikidál énekel (újra) Szegváry leváltása után, billentyű, azaz Cserháti még nincs, és a szöveg még nem a Hobo tollából származó koncerteken is játszott korai változat, hanem Lóránt agyszüleménye, tehát ezekből következően valamikor 1976 legvége és 1977 télvége közé tehető a Rocktóber megszületése. Íme a teljes szöveg és egy részlet ebből a demóból:

Rocktóber

 

Apám levette szíját

És szólt: „Kölyök, indulj sörért!”

Anyám a húgomat nevelte

És kiszáradt szemével kért

…mentem a kocsmába

csak langyos Kőbányai volt

késés, megint egy verés

a vurlicer lökte a rock and rollt

 

Megyek az út másik felén

Keménykő a szívem helyén

Értsd meg, jegyezd meg jól

hogy Rocktóberben születtem én

 

17 múltam és hív a gyár

cigivel kínált a mester

a konyhalány hajamat szidta

és ha megfogtam nyafogott: „Maradj velem!”

 

amennyit tudtam fizetéskor félretettem

a bátyám is adott egy ezrest

először használt gitárt vettem

és életem a rockzenére tettem

és életem a rockzenére tettem

 

Megyek az út másik felén

Keménykő a szívem helyén

Értsd meg, jegyezd meg jól,

hogy Rocktóberben születtem én

 

…padtársam

kinyílt előttem egy virágos blues

szóltam: csak nyugodtan (ne légy ügyetlen)

messziről hallatszott egy jó kemény blues

és mondták, fiam legyél úriember

helyette egy zenekart vezettem

nem tudtam milyen hosszú harcba kezdtem

és életem a rockzenére tettem

 

Megyek az út másik felén

Keménykő a szívem helyén

Értsd meg, jegyezd meg jól

hogy Rocktóberben születtem én

 

(A Rockmúzeum hangarchívumából)

 

Mivel csupán egy részlettel szemléltettem ezt a változatot, így fontosnak tartok megemlíteni a zene és a szöveg kapcsán pár dolgot. Először is a zene végig csak a fő riff ismétléséből áll és a refrénből, nincs meg a dal ismert szerkezete a szólós kiállással és a felvezető motívummal. A szöveg már egy sokkal érdekesebb történet, mert ez az összes tag rockzenével való találkozását, hozzá fűződő viszonyát írja le és az adott ember is énekli, vagy narrálja. Tehát az első strófa Bajnok története a saját énekével, majd a Vikidálé jön természetesen saját előadásban, aztán Bencsik következik, de Lóri narrációjával, végül maga a Főnök szintén a maga hangján, a refréneket pedig végig Vikidál viszi, ami viszont a ma is ismert változat csupán annyi eltéréssel, hogy nem „vésd fel”t énekel még, hanem „értsd meg jegyezd meg jól”t.

Valamikor Hobo érkezése táján már az ő közreműködésével átírják a fenti szöveget, miközben zeneileg már kialakult a végleges verzió a P. Mobil műhelyben, sőt időközben Cserháti is hozzá tette a magáét, egyedül a felvezető „Kövéren és kopaszon” rész nem volt még meg. Íme egy korai 1977-es felvétel.

Rocktóber

 

Nem kell már a sok szöveg

Veled semmit nem lehet

Ha egyhangú az életed

Neked ez a végzeted

 

Magam lenni úgy szeretem én,

kemény kő a szívem helyén,

kérlek, jegyezd meg jól, hogy:

Rocktóberben születtem én

 

Nem kell már a rossz meséd

Hallgass egy kis rockzenét

Hagyd az olcsó álmokat

Ne keresd a vágyadat

 

Magam lenni úgy szeretem én,

kemény kő a szívem helyén,

kérlek, jegyezd meg jól, hogy:

Rocktóberben születtem én

 

Rocktóberben születtem én

 

Szerelmesebb nem leszek,

Ha meguntalak elmegyek,

Tiéd volt a pillanat

Ne zavard az álmomat

 

Magam lenni úgy szeretem én,

kemény kő a szívem helyén,

kérlek, jegyezd meg jól, hogy:

Rocktóberben születtem én

 

Ebben a változatban a refrén is nagyban átalakul, csupán két sor marad meg az eredetiből és abban is lecserélődik az „értsd meg, jegyezd meg jól”, „kérlek, jegyezd meg jól”-ra. Demófelvétel még ezt a változatot őrizte meg, íme.

A Rocktóbert eleinte műsoron tartják, de 1978 második felétől már nem játsszák, valószínűleg Lóránt nem volt megelégedve vele. Hobo ’78 nyár végén köszönt el a P. Mobiltól, habár a későbbiekben is szoros maradt a kapcsolat vele és a Hobo Blues Banddel, gondoljunk csak a közös koncertekre, Hobo-Lóri rocktörténeti sorozatára a PIK-en (Papíripari Ifjúsági Klub), vagy a Kopaszkutya filmre. Mindenesetre innen datálható, hogy Lóránt lett a kizárólagos szövegíró, mégis a Rocktóber esetében ez még nem nyilvánvaló, vagy legalább is homályos a kép. Amit tudni, hogy a korabeli felvételek alapján 1978 második felétől nem játsszák a Rocktóbert, viszont amíg műsoron van, még nem az ismert szöveggel megy és csak Tunyó színrelépésével bújik elő újra a dal, de már a mai változatban, igaz még a felvezető rész nélkül. Több minden közre játszhatott ebben, egyfelől nem voltak megelégedve ezzel a változattal és tovább gyúrták a dalt, másfelől mire elkészült a szöveg mai formája a Vikidál kiugrása terítéken lehetett, ezért a Lóri visszatartotta a számot, hogy minél több új műsor legyen az új ember bemutatkozó idején. Utóbbi feltevésre rímel, hogy a Vikidállal készült utolsó demón szerepel a Bíborlepke című dal, amit élőben nem mutattak be ebben a formában, csak ’79 nyarán, már Tunyóval. Ami a furcsa, hogy szerzőként Hobo van feltüntetve, amit senki sem vitat, mégis időben már nem illik a képbe, mert egyértelműen az után kellett elkészülnie a végleges szövegverziónak, amikor már ő nem volt a csapat körül. Mindenesetre az első ma is ismert szöveggel elővezetett változatok Tunyó csatlakozásának idejéről, 1979 nyaráról ismertek, íme egy felvétel ettől a felállástól.

Rocktóber

 

Elkopik a bőrnadrág,

A hosszúhajat levágják,

Meghíznak a rockerek,

Akkor is ilyen leszek.

 

Megyek az út másikfelén,

Keménykő a szívem helyén,

De vésd fel, jegyezd meg jól,

Rocktóberben születtem én.

 

Megszűnik a diszkóláz,

Összedől az üvegház,

Ágyamban vár kisgyerek,

Akkor is ilyen leszek

 

Megyek az út másikfelén,

Keménykő a szívem helyén,

De vésd fel, jegyezd meg jól,

Rocktóberben születtem én.

 

Rocktóberben születtem én

 

Sör folyik a vér helyett,

Sárkány száll a domb felett

Nem ismersz meg még lehet,

Akkor is ilyen leszek.

 

Megyek az út másikfelén,

Keménykő a szívem helyén,

De vésd fel, jegyezd meg jól,

Rocktóberben születtem én.

 

Hallható, hogy a bevezető résznek még nyoma sincsen, ez csak évekkel később alakult ki, valamikor 1981 elején a Bencsik-Cserháti duó kiválását követő újraindulás környékére tehető. Mint már korábban utaltam rá a P. Mobil sokat közösködött az első időkben a Hobo Blues Banddel, 1981 tavaszán -a Kopaszkutya filmet népszerűsítendő- egy közös miniturnét is lebonyolítottak, ahol már a ma ismert változat szól, ámbár egy kis csavarral, íme.

Kövéren és kopaszon

A hangerőt már nem bírom,

De ha már eljöttetek

Egy kicsit még ilyen leszek.

 

Tehát a fenti négy sort már Lóránt írta meg a számhoz 1981-ben igaz még, mint egyfajta levezető. A korabeli felvételek tanúbizonysága szerint 1981 nyár végén még így, ebben a formában játszották, és 1982 elejére rendeződnek a sorok és a jól ismert formában csendül fel a Rocktóber. Íme.

A Rocktóbert többször szerette volna a zenekar lemezre rögzíteni, így 1981-ben a lemez várományos dalok listáján szerepelt, de a lemezgyáron nem sikerült keresztülvinni, szövege miatt. Sokszor ennél még kevésbé nyilvánvaló sorok mögé is beleláttak az elvtársak hatalmas ostobaságokat, így a Rocktóber egyértelmű ’56-os felhangjai miatt ez esetben nem volt min csodálkozni. Viszont 1984-ben a Honfoglalással egyetemben a Rocktóbert is elérte a végzete és végre lemezre kerülhetett, ami több tényezőnek és talán a csillagok szerencsés együttállásának volt köszönhető, na meg néhány kisebb kompromisszumnak a zenekar részéről, úgymint Bencsik és Vikidál szereplése a Szvitben vagy a Rocktóber „álnéven”: Az út másik felén címen való megjelenése. Íme.

1979 óta talán nem múlt el úgy P. Mobil koncert, hogy ez a dal ne hangzott volna el, tehát „örökös tag” akárcsak az Utolsó cigaretta, az Örökmozgó vagy a Kétforintos dal.

A Rudán Joe és Póka Egon fémjelezte „orgonamentes” P. Mobil is rajta hagyta ujjlenyomatát a számon. Íme egy 1997. augusztusi koncertváltozat ennek a felállásnak egyik első koncertjéről, akkoriban szintén a végére került a „Kövéren és kopaszon rész”.

Készült stúdiófelvétel is a Rocktóberből ebben a korszakban a Színe-Java válogatáslemezre, íme.

A legutóbbi, 2009-ben szétrobbant felállás utolsó hónapjaiban kicsit saját képére formálta és elég „egyedien” játszotta a Rocktóbert, ami szerintem inkább a szétesésnek az egyik zenei megnyilvánulása volt, mintsem erény. Ez idő tájt több ízben láttam a bandát, lassan, vontatottan az eredeti tempóból visszavéve játszották, ami nagyon nem állt jól a számnak. Utoljára, a Bozsik Stadionos Mobileum koncertre (talán a felvétel miatt) azért még sikerült összeszedniük magukat és elég tisztességesen elnyomni, a mikrofon mögött itt már Baranyi László áll, íme.

2009-re tehát végleg szétszéledt az elmúlt tíz-tizenkét évet meghatározó társaság és a következő év elején, 2010-ben mutatkozott be a ma is regnáló csapat. A P. Mobil erős fiatalításon esett át, ugyanis a ritmusszekció (Szebelédi Zsolt/Tarnai Dániel) életkora együtt nem érte el az idősebb tagokét! A billentyűknél azonban egy veterán arcot, Papp Gyulát üdvözölhettük újra. Ennek a felállásnak állított emléket a Miskolci kocsonya című dupla koncertlemez, ahol már a ma is szokásos módon az Élsz-e még?-el együtt szünet nélkül nyomják, íme.

2013-ban egyeztetési problémák miatt Papp Gyula helyére Szabó Péter érkezett, íme a Rocktóber az ő játékával.

Az igaz Mobilosnak van néhány ismérve, többek között, hogy örökmozgó, marad aki volt, neki mindig 2 Forint a dal, és biztos, hogy Rocktóberben született!

 

Rocktóber (Az út másik felén)

 

Zene: Bencsik Sándor

Szöveg (1976-77): Schuster Lóránt

Szöveg (1977): Földes László/Schuster Lóránt

Szöveg (1978): Földes László

 

Megjelenés:

Honfoglalás - 1984/2003

Stage Power - 1993

The worst of P. Mobil - 1994

A legrosszabb koncert VHS - 1994

Színe-Java 1. - 1999

Feketebárányok DVD+CD - 2003

Magyar fal DVD+2CD - 2004

Örökmozgó lettem I-II. DVD - 2009 (A P. Mobil „legrosszabb” koncertje/Népstadion koncert)

A 4 rock tenor DVD - 2009

Bozsik Stadion DVD - 2009

Magyar fal DVD - 2009

Magyar fal 1983-special DVD - 2011

Kopaszkutya koncert 1981 - 2012

Miskolci Kocsonya - 2012 (+ letölthető 3. tál)

Kunszentmárton DVD - 2012

Rockmaraton 2007 DVD - 2013

Kaposmérő 2006 DVD - 2014

Bejelentkező űrlap

Látogatók

Ma 13

Tegnap 306

A héten 912

A hónapban 11130

Összesen 422826

Jelenleg 87 vendég és nincs regisztrált felhasználó.

P. Mobil

Szeresd és oszd meg!