P. Mobil

P.Mobil Csoda történt turné 2018 Jánosháza

április
vasárnap
1
Kapunyitás: 16.30 Bad Ferro: 17.00 Twister: 19.00 P.Mobil: 21.00 Pokolgép: 23.00 Elővétel:2018.03.23-ig:  fesztivalrock@gmail.com 3.700 HUF Amennyiben személyesen szeretnéd megvenni a jegyeket, az alábbi helyeken megveheted: Papi Pub 9545 Jánosháza, Rákóczi út 2. hétfő-szombat: 12.00-21.30 vasárn.00ap: 15.00-21.30 Mrs Kebab 8360 Keszthely, Csapás út 27. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19.00 Mrs Kebab 8200 Veszprém, Külső Kádártai út 3. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19.00 Mrs Kebab 8900 Zalaegerszeg, Sport út 1. ( tesco parkoló - faház ) hétfő-szombat: 10.00-20.00 vasárnap: 10.00-19 Koncert helyszíni jegyár: 4.000 HUF
21:00 óra
Csoda történt

Bíborlepke? Szép volt!

 

Kékesi László 1974 nyarán könnyes búcsút véve a Honvédségtől és vele a J. Püré formációtól –amit a seregben alapítottak-, zenekar után nézett. Nem sokkal később egy baráti ajánlás révén próbára jelentkezett a P. Mobilnál, Losó László megüresedett posztjára. A földön fetrengős improvizatív játék, a magas szintű énektudás megtette a kellő hatást és felvételt nyert. Az sem szólt ellene, hogy a billentyűs hangszerek avatott ismerője is.

Hamar beilleszkedett és vele robogott tovább a P. Mobil szekere. Zeneszerzőként, pontosabban társszerzőként a Forma 1-ben és a Honfoglalásban már korábban letette a névjegyét, de önálló saját szerzeménnyel belépése után csak 4 évvel rukkolt elő. Ez volt a Bíborlepke. A dal egy átmeneti korszak szülötte, ezért igen érdekesek a megszületésének körülményei. Még 1978-ban készült, Hobo egyik utolsó Mobilos szövegére, amit rögtön fel is demóztak, de koncerten nem mutatták be. Ennek az lehetett az oka, hogy Vikidál kilépése már terítéken volt és Lóránt visszatartotta a dalt, hogy az új énekessel minél több új műsort tudjanak bemutatni. Ekkor debütált a Rock and Roll és erre rímel a Rocktóber elsüllyesztése is, ami annyi volt, hogy ’78 nyár végétől nem játszották (a korai még más szövegű változatot) és Tunyóval mutatják be a ma ismert verziót 1979 nyarán, igaz még a felvezető „Kövéren és kopaszon” sorok nélkül. (Egyik következő részben a Rocktóber is terítékre kerül részletesen.) Térjünk vissza mai tárgyunkhoz, tehát demó készült belőle még a Vikidálos felállással, de Bajnok énekli a számot és Vikidál csak a refrén alatt segít be. Íme.

 

Bíborlepke

 

Túl a városon, messze otthontól,

Barátom csak gondolatban vándorol.

 

Átdidergett éjszaka

Reménytelen hajnalán

Bíborlepke szállj rám

 

A síron innen, túl a hatvanon

Érd utol, az országúton érd utol.

 

Átdidergett éjszaka

Reménytelen hajnalán

Bíborlepke szállj rám

 

1979 nyarán, a Tunyóval bemutatkozó P: Mobilon óriási volt a nyomás, a zenekar arculatát meghatározó egyéniség távozása után. Mindenképpen egy megújult repertoárral akartak kiállni, bizonyítva, hogy Vikidál után is van élet a Mobilban. Ahogy már fent is írtam Bencsik hozta a Rock and rollt, Bajnok előszedte a Bíborlepkét, felélesztették a Rocktóbert és Cserháti valamivel később előhozakodott az Élsz-e még?-el.  Így válhatott a Bíborlepke már csaknem 1 évesen új szerzeményként a koncertprogram részévé.

Biztos koncertszámmá válik a dal, de kisebb hangszerelési változásokon megy keresztül, ahogy az a korabeli felvételeken hallható. Íme egy 80-as felvétel, ahol a demóhoz képest egy sor eltérés fedezhető fel: „Érd utol, az országúton érd utol” helyett „Érj utol, a száműzöttet érd utol” hangzik el.

1980 második felétől, mikorra nyilvánvalóvá vált Bencsik és Cserháti távozása a zenekarból, a hátralévő közös koncerteken már nincs műsoron a Bíborlepke. 1981-ben az új felállás a kezdetek kezdetén párszor játssza, mivel sok más szám mellett ezt is a Mobilizmóra szánták, de Erdős Péter közbeszólt. A Király mellett a Bíborlepke lehetett a másik „kedvence” a hanglemezgyári fejesnek, a szöveg teljes félreértelmezése miatt. Sárvári Vili így írja le a történetet: „…ezen a címen nem is tudott megjelenni, ugyanis a doktor úr a fejébe vette, hogy a ’bíbor’ szó a szlengben a kábítószerrel, a kábulattal azonos, és így alkalmatlan magyar dalszövegben való megjelenésre…” (Sárvári Vilmos - Örökmozgó lettem… Budapest, 2003.)

Két év múlva azonban a kompromisszumképtelennek tartott zenekar átdolgozta a Bíborlepkét és megszületett a Szép volt. Egy sortól eltekintve tejesen új szöveg készült a témához, amivel a P. Mobil első klasszikus értelemben vett szerelmes dala is napvilágot látott, bár kétségtelen Lóránra jellemző sajátos megfogalmazásban. Az új szöveg mellett a zene is átalakult egy kicsit. A szerző újraértelmezte és áthangszerelte az eredeti dalt, s ezzel megfordultak a billentyűs hangszerek és a gitárok közti arányok az előbbi javára, erősítve a szám érzelmesebb töltetét. 1983 tavaszán több alkalommal tesztelik élesben a számot, ahogy ez a P. Mobilnál lenni szokott. Az új szövegben már nem talált semmi kivetnivalót Erdős elvtárs és végre megjelenhetett a Szép volt. Íme.

Szép volt

 

Fehér szoknyád, hosszú hajad volt

Jöttek ránk az éhes szúnyogok

Hozzám bújtál, egymást hallgattuk

A szívem ugrált, kívül dobogott

 

Átdidergett éjszaka reménytelen hajnalán

 

A tévém csendes, a telefon se szól

Az ágyamban egyedül vagyok

A szívem körül érzek valamit

De ez már más, másra gondolok

 

Átdidergett éjszaka reménytelen hajnalán

 

Nagyon szép voltál, nagyon szép voltál

 

Átdidergett éjszaka reménytelen hajnalán

Nagyon szép voltál, nagyon szép voltál

Nagyon, nagyon, nagyon, nagyon

 

Nagyon szép voltál, nagyon szép voltál

 

A dal nem volt része a zenekar 10 évét ünneplő 1983-as jubileumi turné programjának, azonban az 1984/1985-ös szett állandó része lett. Íme.

1985 második felére a P. Mobil nagy ívű terveket szövögetett. Készült a Babolcsai néni lemez, előkészületi munkák folytak a zenekar történetét feldolgozó könyvvel kapcsolatosan, a nyárra viziturnét szerveztek a Dunán. Mint tudjuk az Örökmozgó ennek ellenére 1985. december 28-án, egy kaposvári koncertet követően határozatlan időre felfüggesztette tevékenységét. A hajófedélzeten még műsoron van, de ősztől már nem játsszák és évtizedekig hanyagolják is. Íme egy viziturnés felvétel.

Az 1994-es újrakezdés után sok mindenen keresztülment a zenekar, de semelyik felállás nem szavazott bizalmat a Szép voltnak. 1985 őszétől 28 évnek kellett eltelnie, hogy a 2010-től működő mai felállás elővegye és megörvendeztesse vele a közönséget. 2013 telén így „Voltál nagyon szép!”

Bíborlepke 1978

 

Zeneszerző: Kékesi László

Szöveg: Földes László

 

Megjelenés:

Heavy Medal - 2003

Múlt idő 1. 1973-1984 - 2003 (Örökmozgó lettem könyv CD melléklete, official bootleg)

 

Szép volt 1983

 

Zeneszerző: Kékesi László

Szöveg: Schuster Lóránt

 

Megjelenés:

Heavy Medal - 1983/2003

Bejelentkező űrlap

Látogatók

Ma 13

Tegnap 306

A héten 912

A hónapban 11130

Összesen 422826

Jelenleg 82 vendég és nincs regisztrált felhasználó.

P. Mobil

Szeresd és oszd meg!