P. Mobil

UTOLSÓ CIGARETTA

 

Harmincöt éve történt. Miután néhány barátommal nekiszaladtunk a nagyvilágnak. Csak azt vittük magunkal, ami rajtunk volt. Na, meg néhány lemezt, köztük a P. Mobil két kislemezét. A harmadik, az Utolsó cigaretta című, már 1980-ban jelent meg, amit egy otthon maradt barátunk küldött utánam.

Tehát 1980 karácsonya előtt voltunk néhány héttel és éltük a magunk sértő-kálmáni életét a dortmundi aszfalton. Valahogy úgy adódott, hogy nem volt semmi pénzünk. Nem egy ritka pillanat, mivel abban az időben segélyből éltünk, ami a meghaláshoz túl sok volt, de az élethez kevés. A tévhittel ellenkezőleg, nem kolbászból volt nyugaton sem a kerítés.

Úgy adódott, hogy a hónap elején vettem egy lemezjátszót, erősítövel, hangfalakkal. Ezért aztán másra nem is igen maradt pénzem. Majd csak lesz valahogy, gondoltam. Aztán nem lett. Egy volt a lényeg: szólt a zene!

Dübörgött a P. Mobil. Mi meg néhányan kimentünk az utcára és a fagyos hidegben csikkeket szedegettünk. Mert természetesen cigire sem volt már pénzünk. Otthon aztán megszáritottuk és újságpapírba tekerve szívtuk a ciginek nevezett valamit. Kemény napok voltak, igazi Hard-Rock napok! Mígnem valaki fel nem tűnt és hozott egy új csomaggal.

Aki még nem tudná, hogy mit jelent, ha egy dohányos embernek utolsó cigarettája ég, az nem tud semmit.

Akkor még nem sejtettem, hogy ezek a napok még visszatérhetnek. De visszatértek!

Ha nem is gyakran, de úgy négy-öt évenként biztosan. És akkor mindig arra vártunk, hogy valaki feltűnjön. És fel is tűnt.

Valahogy az egész életünk egy utolsó cigaretta.

A Rock-Zene pedig ment a maga útján. Sorra jelentek meg a lemezek, közben átalakultak a zenekarok, cserélődtek a tagok. Vikidál Gyulát Tunyogi Péter váltotta fel, Sárvári Vilmos Bencsik Samu helyére állt és Cserháti Pityi is átadta a helyét. Sok minden változott. De a P. Mobil maradt, ami volt!

Aztán voltak olyanok is, akiknek elégett az utolsó cigarettájuk. Hiába vártak, senki nem jött, hogy bedobjon egy újabb csomagot.

Harmincöt éve történt, de valahogy nem lehet elfelejteni.

A P. Mobil még mindig létezik! És jobb, mint valaha. A két „öreg” mellett négy fiatal nyúzza a húrokat, a billentyűket és a dobverőket. Tavaly, Farkasok völgye – Kárpát-medence címmel megjelent új CD-jük rá a bizonyíték.

A rock örök és elpusztíthatatlan!

Hogy miért jutott mindez épp most az eszembe? Nemrég, a P. Mobil őskövületének számító, soha sem dohányzó  Schuster Lórinak is szóltak – fentről –, hogy utolsó cigarettája ég. Reménykedtünk, bár nem volt sok remény, hogy ledobnak számára még egy új csomagot. És le is dobtak! Mert vele még terve van az Úrnak!

Utolsó cigaretta

 

                                                                                            Dobszay Károly

Bejelentkező űrlap

Látogatók

Ma 96

Tegnap 261

A héten 1333

A hónapban 4802

Összesen 430317

Jelenleg 19 vendég és nincs regisztrált felhasználó.

P. Mobil

Szeresd és oszd meg!